Лятна Програма 2018

Лятна програма 2018

 

Лятна образователна програма за деца от 8 - 11 год

 

 

      Лятна програма на „Материка“    2018   е образователно - приключенска програма за деца, която има за цел да развие личността на детето , да обогати знанията му за различните науки като част от света, да го постави в реална среда, където може да преживее различни неща, да осмисли и натрупа нов опит и нови умения, които ще му помогнат да расте свободно и уверено.

     Всяка година създаваме нова творческа и приключенска програма в света на знанията, предизвикателства, уменията да вземаш различни решения, игрите и преживяванията, които помагат на децата да откриват нови приятелства и да обогатяват собственото си развитие. Нашата цел е да развиват интересите си в истинско общуване с други деца, да осмислят скритите си емоции, да общуват пълноценно и да развиват качества, които ги правят личности. 

Защото като деца на света е важно да познават своите таланти, да опитват различни неща, вдъхновено да творят и свободно да избират онова, което най-много им харесва !  

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ПРОГРАМАТА

Програмата е за деца от 8 до 11 год възраст. Динамиката на заложените модули, сложността на поставените задачи и бързината на участие в подготвените приключения е подходяща за деца, които са завършили 1 клас. Тя е вдъхновена от методите неформално учене, учене чрез преживяване и сугестопедия.

 

ЦЕЛ НА ПРОГРАМАТА

Програмата е подготвена така, че всяка седмица се определя различна глобална тема , на която са подчинени всички дейности, които са предвидени. Потопени в тази среда, Вашите деца придобиват знания,  умения и нагласи за :

 •  отговорно поведение към хората,  с които общува и  към света около него ;
 • осъзнато общуване с връстниците си
 • самоосъзнаване на емоциите и тяхното приемане и споделяне
 • работа в екип
 • позитивно и отговорно отношение към природата около себе си
 •  поддържане на  ред в стаята, където твори с отбора си в следобедните часове
 •  навици за физическа култура и здравословен начин на живот
 • да усвоява с лекота много нови знания по различните теми и модули, които са включени сутрин и след обяд в програмата на „Материка“
 • да учи с желание нови неща по чужд език, логика и математика, обществени и природни науки, експерименти по естествени науки, литература и граматика 
 • да се справя в трудни ситуации
 • да взема трудни решения и да ги отстоява
 • да поема  отговорности
 • да бъде креативно и да се изразява чрез изкуството;
 • да комуникира уверено и със самочувствие 

 Различните теми развиват различна част от уменията и знанията.

 

ЕКИПА

Екипът, който работи с децата през лятото, е съставен от професионалисти, учителите  на „Материка“ , които  преминават всяка година  специални курсове  за плануване и разработване на програма,  неформално обучение и обучение чрез преживяване. Заедно с тях работят доброволци и аниматори, които се подбират специално за програмата и преминават обучение на „Материка“ за работа с деца. Всички модули са предварително подготвени, планувани и тествани от екипа на „Материка“ , за да постигат целите, които са заложени в програмата и да сътворят едно незабравимо преживяване за децата. 

 

ПРОГРАМА

Лятната програма е седмична, като всяка седмица има свое отделно заглавие, история, модули и приключение. Всяка седмична тема балансирано подрежда образователни модули като част от обучението чрез преживяване.

Очакваме децата между 8,30 и 9.00 часа, след което започват плануваните дейности за деня. Преди обяд те са навън, като се разпределят различни маршрути. Там се провеждат и първите образователни модули за деня.

Около  12.30 децата обядват в ресторант „Халбата“, който се намира до „Материка“. Ресторанта изпраща всяка седмица различно меню с две предложения – месно и вегетарианско меню. Родителите могат да изберат единия вариант от предложението.

Около 13.00 – 13.30 децата се прибират в „Материка“ , където ги очакват обучителите от екипа на „Материка“ за следобедните образователни модули.

Денят приключва със свободна игра в двора на „Материка“  от 16.45 до 17.30 часа .

СМЕНИ НА ЛЯТНАТА ПРОГРАМА :

Първа седмица                
от 11.06. - 15.06.2018  

" Малките детективи по стъпките на Шерлок Холмс "    

Втора седмица 
от 18.06. - 22.06.2018

 " Приказка без край " 

Петдневна седмица, базирана на романа на Михаел Енде „Приказка без край“. Вълшебният свят на приказката се използва като отправна точка, за да потопим децата в света на въображението и приказността, да запазим желанието им да мечтаят и да си измислят герои и истории. Сътворявайки своя приказен свят, децата ще развиват комуникативните и речеви способности при структуриране на смислен текст, стъпвайки върху основните моменти при създаване и писане на история. Развиваме уменията за работа в екип и емпатия към всички, с които работят за постигането на общата цел, уменията да дават предложения, да ги представят пред хора и да отстояват мнението си, да дават и да получават обратна връзка, да изслушват околните и да преразказват непознат текст.  Всеки ден през различни динамични и тихи игри, през участието им различни ситуации и дискусии, те ще преживяват различни важни моменти от съдържанието на книгата, ще формират нови умения и постепенно  с  помощта на обучителите ще създадат нова приказна история, която ще представят и преиграят през последния ден.

 

 

Трета седмица 
от 25.06. - 29.06.2018
   " Музиката е вълшебство" 
Четвърта седмица 
от 02.07. - 06.07.2018

 " Космическа мисия " 

Пета седмица 
от 09.07. - 13.07.2018

 " Само една Земя " 

Шеста седмица 
от 16.07. - 20.07.2018

 " Светът на Шерлок Холмс "

Седма седмица
от 23.07. - 27.07.2018

 " Ние Врабчетата "

Петдневна седмица, базирана на книгата на Йордан Радичков "Ние Врабчетата" . Интересният свят на приказката се използва като отправна точка, за да потопим децата в света на въображението и приказността, да запазим желанието им да мечтаят и да си измислят герои и истории. Сътворявайки своя приказен свят, децата ще развиват комуникативните и речеви способности при структуриране на смислен текст, стъпвайки върху основните моменти при създаване и писане на история. Развиваме уменията за работа в екип и емпатия към всички, с които работят за постигането на общата цел, уменията да дават предложения, да ги представят пред хора и да отстояват мнението си, да дават и да получават обратна връзка, да изслушват околните и да преразказват непознат текст.  Всеки ден през различни динамични и тихи игри, през участието им различни ситуации и дискусии, те ще преживяват различни важни моменти от съдържанието на книгата, ще формират нови умения и постепенно  с  помощта на обучителите ще създадат нова приказна история, която ще представят и преиграят през последния ден.

Осма седмица
от 30.07. - 03.08.2018

   " Вълшебният свят на музиката 2"

Девета седмица
от 06.08. - 10.08.2018

 " Космическа мисия" 

Десета седмица
от 13.08. - 17.08.2018

 " Само една Земя " 

 

Цена за една седмица : 119 лв . В цената са включени:

 • ·         Подготовка на програмата, спортна, танцова и цялостна анимация;
 • ·         специално подготвени и адаптирани материали за тематичните игри и занимания на всяка седмица;
 • ·         арт-материали за приложните ателиета;
 • ·         материали за творческите еко – работилници;
 • ·         материали и допълнителни ресурси за сугестопедичните уроци по математика, логика, мнемоника, хуманитарни дисциплини, Английски език, вплетени в темите на седмиците ;
 •      занятията по флай  -йога;
 •      обяд в ресторант " Халбата " 
 •      следобедна закуска за децата
 •      4 обучени преподаватели за работа с деца;
 •      2 обучени аниматори за работа с деца ;
 •      6 преподаватели по различни науки, които създават всеки ден ново и различно учебно съдържание, основано на методите сугестопедия, неформално обучение и емпатия , учене чрез преживяване; 
 •      лицензиран транспорт до отдалечени местности;

 

·    

_______________________________

" Когато светът дойде при теб. " 

© 2015 Materika Foundation. All Rights Reserved.