fbpx

Новини & Блог

И така, имало едно време … така започват всички приказки. И ние искаме да ви разкажем за приказките, които сътворяваме заедно с децата в нашия Детски център.

Децата днес се бяха настроили да откриват думички. След като си направят домашните, които между другото винаги правят самостоятелно,  голяма част от тях искат различни допълнителни задачи.  Тези задачи са част от приказния свят на различни герои, чиито истории вдъхновяват и впечатляват децата всеки ден.

Днес имаха прекрасна и чакана среща с малката трудолюбива пчела Фифи, чиято история децата не знаеха и с интерес слушаха нейните перипетии. Фифи ги въведе в мъничкия си свят и постепенно и неусетно децата се увлякоха да и помогнат. Събраха всички скрити думички, пооправиха и оздравиха болните от тях / оправиха им грешките /  и смело започнаха да търсят смисъл , като ги подреждат в изречения.

 

  

Така бързо и като на игра,  децата откриха грешките в думите, оправиха ги , обясниха защо има грешка, написаха си ги в тетрадките правилно и се захванаха да подреждат истински смислов текст . Скоро върху масите на отборите изгряха прекрасни описания  и послания .

Знаем, че е много важно децата всеки ден да усъвършенстват уменията си за четене, да  насищат съзнанието си с нови думи, да пишат под диктовка. Но за голяма част от тях това ескучна работа, която затруднява моториката им. Затова ние имаме изпитан авторски метод и игрови подход , за да можем да увлечем малчуганите в сериозна работа, но като на игра. Тогава предварителната настройка, че е скучно и трудно вече я няма и това ни позволява да упражняване всекидневно уменията си за работа с текстове, за четене и писане на по - сложни думи.

Нашият метод на работа включва най - доброто от методите сугестопедия, учене чрез преживяване, и неформално обучение. Ежедневно планираме дейностите с децата, проследявайки развитието на уменията на всяко дете и адаптирайки плана според нуждите и взетия материал в училище. Подготвяме различни дейности, които балансират учебния процес и  нови знания и социално - емоционалното им развитие. Всеки ден вплитаме допълнителни учебни материали  за развиване на знанията и уменията по български език и математика в занимателна история в специалните ни занимания по интереси, след като всички домашни са написани и проверени.  Това обогатява децата, провокира интереса и любопитството им . Така , леко , като на игра решават допълнително по 20 задачи, или пишат текст под диктовка, съчиняват приказка, откриват и коригират грешки в даден текст заедно с мечето Грешка. Децата свикват да се организират самостоятелно, да извършват вейности в екип по 2 или 3 и да учат самостоятелно един от друг или от средата около тях. А това всекидневно надграждане неминуемо води до висок резултат, но без напрежение и отказ, без натиск и притеснение. 

Когато ученето стане лесно, като на игра ! 

 

 

Офис 1

Варна

бул. "Мария Луиза" 28

+359 887 925757

office@materika.net

Офис 2

Варна

бул. "Мария Луиза" 31

+359 882 953535

office2@materika.net

Офис Лозенец

София

ул. "Плана планина" 1

+359 886 936363

lozenetz@materika.net

© 2015 Materika Foundation. All Rights Reserved.