fbpx

Лятна академия по състезателна математика

 

Академията има за цел да създаде интерес на децата към състезателния тип задачи, да развие таланта им за справяне с логическите предизвикателства и да ги потопи в подкрепяща и спокойна сугестопедична среда, където да развиват талантите си. 


Стъпвайки на 15 годишния си опит с работа с деца в различни възрасти и подготовката им за различни състезания и изпити и разговаряйки с техните родители, ние идентифицирахме няколко основни проблема: 

1. Децата в началото се интересуват от решаването на задачите, но с напредването на школите техният интерес спада поради еднообразното провеждане на всяко занятие
2. Децата се отегчават от еднообразните задачи във всяка тема, тяхното еднотипно повтаряне и писането на огромно домашно в къщи върху същия тип задачи. Ако нещо не се разбере в момента, детето се чувства притеснено и отказва да работи в школата и в къщи
3. Децата губят интерес, защото им става скучно и извънредно отговорно подготовката и явяването на състезания. Липсва елемента на игра, удоволствие и любопитство за решаване на различни казуси
4. Страх от състезания 

Стъпвайки на тази обратна връзка, ние създадохве НОВА специализирана авторска програма.

Използвайки методите сугестопедия и неформално учене, ние създадохме двуседмичен специализиран курс по математика, в който се разглеждат състезателни теми, които подготвят децата за решаване на състезателни задачи. Методите предполагат за много кратко време да се възприеме няколко пъти по -голямо количество материал в сравнение със стандартните методи на преподаване в школите, който е поднесен по специфичен и много интересен начин. Попадайки в тази среда децата възприемат материала не само аналитично и логически, което за доста от тях се оказва трудно поради това, че все още нямат стабилни връзки в мозъка за сухи и аналитични разсъждения. Програмите по математика са разработени в унисон с това как работи мозъка, така че да се възприема по-леко и дълготрайно аналитичната и логическа математика. Нашите преподаватели са преминали специално обучение за създаване на креативна и мотивираща среда, в която децата да развиват увереност в собствените си сили и да се опитват да решават самостоятелно различни казуси . 
Единствено при нас авторските сугестопедични разработки на темите, използването на много допълнителни модели, сугестопедични игри и материали, създават предпоставка за усвояване на голямото количество материал без умора и с непрестанно желание у децата да участват.

Работят в спокойна атмосфера на класическа музика и изкуство.

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОГРАМАТА 

Програмата включва 8 състезателни теми, които се развиват за кратко време. След като се подаде съдържанието, то се активира с много математически модели, логически игри върху съответната тема, групови и индивидуални проекти върху решаването на състезателни задачи, креативно мислене, себеизразяване при предлагането на решения, групова работа и екипен дух при постигане на общо решение на подадена задача за отборно състезание. 

Програмата включва и създаване на умения за програмиране, логическо и последователно мислене, техники за креативно и различно откриване на трудни решения, създаване и решаване чрез модели. Използват се ресурси от програмиране за деца, за да могат учениците да направят самостоятелно връзки за откриване на сложни решения по бърз начин.

Моделът, по който се разработват темите е авторски, базиран на методите сугестопедия и учене чрез преживяване. Комбинират се знания за решаване на състезателна математика и използване на компютърно моделиране.

 

ВАРИАНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

Обученията са два вида : 

- присъствени в залите на "Материка" - само в град Варна 

- онлайн обучение - за цялата страна . 

 

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА 

Програмата е предназначена за деца, които са завършили 1,2,3 клас и имат интерес към решаването на различен, състезателен тип задачи. 

 

КОИ СА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ

Академията се води от Стефка Петрова , Вяра Николова и Веси Дамаскова .

Стефка Петрова - магистър по математика и ИТ, преподава по математика от 10 години в Материка, автор на голяма част от програмите за състезателна математика, тематическо и логическо мислене, програмиране на решения за състезателни задачи. Използва методите сугестопедия и неформално учене в своята работа. Подготвя отборите за състезания на "Материка" в 3 и 4 клас. Има над 70% успеваемост на прием в МГ на децата, които се подготвят в нейните групи по математика за 4 клас. 

Вяра Николова - магистър  математика и физика, ИТ, създател на "Материка", преподавател по математика, сугестопедагог от 2012 година и асистент обучител на преподаватели по сугестопедия към Фондация "Проф. д-р Лозанов и д-р Гатева". Създава програми за развитие на потенциала на личността при възприемането на голямо количество материал по математика, бързото му извеждане и обработване при решаване на състезателни задачи и изпити. Подготвя учениците за кандидатстване след 7 клас, като използва методите сугестопедия и неформално учене, като заедно със Стефка Петрова съдава програмите за обучение и подготовка за състезания. 

Веселина Дамаскова - магистър, сугестопедагог, начален учител , води курсовете и школите по математика от 2012  година в Материка, автор на голяма част от програмите за състезателна математика, тематическо и логическо мислене, ранно ограмотяване и техники на четене по метода н апроф. Лозанов, метачетене и бързо възприемане на информацията. Използва методите сугестопедия и неформално учене в своята работа. Подготвя отборите за състезания на "Материка" в 1, 3 и 4 клас. 

Екипът има изключително високи постижения при подготовката на децата за различни състезания, като създава у тях усещането, че могат да се справят с трудните задачи и събуждат желание да се занимават с решаването на различни математически казуси с интерес и удоволствие. 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 

Продължителността на курса е 9 дни  в рамките на 2 седмици по 3 уч. часа всеки ден l.   Общ хорариум : 27 уч.ч. 

"Академия за завършилите  1 клас "   

"Академия за завършилите 2 клас "   

"Академия за завършилите 3 клас " 

Предоставяме възможност за комбиниране на Академията с  целодневната ни Лятна програма до 17.30 часа. 

ЦЕНА 

269 лв. с всички включени материали 

Академията може да се комбинира с Лятната целодневна програма на "Материка". 

 

Можете да заявите Вашето желание за записване на лятна академия в Материка през този линк:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=tggCvLpE60636y098e4WKOfm7biuPB5BgLVULxIPVxNURFJHMTBZTE1JQkxQSU0wSFdZVUZPUDY3Ty4u 

 

За допълнителни въпроси, потърсете ни на 0887 925 757 или 0882 953 535.

 

Офис Варна

Варна

бул. "Мария Луиза" 31

+359 887 925757

office@materika.net

Офис Лозенец

София

ул. "Плана планина" 1

+359 886 936363

lozenetz@materika.net

© 2005 Materika Foundation. All Rights Reserved.